Ergonomi när man jobbar hos en flyttfirma

Hur är det egentligen att jobba hos en flyttfirma? Hittar man rätt arbetsgivare kan det vara bra betalt – men givetvis är det ett ganska tungt jobb. Ska man göra det under längre tid är det mycket viktigt att man har koll på ergonomin. Ergonomiska misstag som görs nu kan bli allvarliga i framtiden, även om de i stunden kan vara försumliga eller till och med obetydliga.

Ett fysiskt arbete

Studie efter studie visar att stillasittande är farligt för kroppen. Bland annat kan det öka risken för hjärtproblem. Det här kan man alltså glädja sig åt om man har ett fysiskt arbete, som hos en flyttfirma till exempel. Bara man sköter ergonomin ordentligt kan det alltså vara nyttigt. Men för att det ska vara nyttigt – och inte skadligt på lång sikt – krävs att man har god koll på hur man ska lyfta.

Benen ska jobba – inte ryggen

Något som är bland det första många får lära sig är att det är benen som ska jobba – inte ryggen. Det är givetvis inte bara på jobb hos en flyttfirma som det här kan appliceras. I många yrken tillhör många relativt tunga lyft en del av vardagen. Många ergonomer rekommenderar att man ska tänka ungefär på hur en tyngdlyftare gör. Tunga saker ska lyftas nära, nära kroppen och med rak rygg. På så vis blir det benen som får jobba.

Om det inte går att lyfta på ett bra sätt – ja, då är det troligtvis för tungt. I sådana fall bör man ha en till ”flyttgubbe” hos en flyttfirma stockholm, vid sin sida, som kan hjälpa till. Underbemanning inom flyttbranschen kan leda till stress och dåligt utförda lyft – och på sikt även till belastningsskador. Det här är knappast hållbart för någon som vill ha en någorlunda långlivad karriär hos en flyttfirma.

Att skapa rätt förutsättningar för en bra flytt

Hos en flyttfirma är det viktigt att man skapar förutsättningar för en bra flytt. Det kan till exempel handla om att man har rätt bemanning för flytten. Är man, som ovan nämnt, för få som jobbar, är det svårt att under rimlig tid genomföra lyften på ett bra sätt. En viktig del i att skapa rätt förutsättningar är således planeringen.

Men det kan också handla om rent praktiska saker, så som att ha rätt utrustning. Ska ett tungt piano eller ett kassaskåp flyttas är det inte bara att lyfta upp det och börja traska med en flyttfirma stockholm,. För ett piano bör man ha en matta som läggs under, och bärselar för fyra personer. Även här gäller att man justerar remmarna i selarna rätt, så att man kan gå med raka ryggar och ben.

Vid en pianoflytt blir det tydligt hur mycket förberedelserna och förutsättningarna spelar roll. Att försöka bära ett piano bara sådär är mycket tungt och riskerar skadade fötter, ryggskott samt dessutom skador på pianot. Genom att använda rätt utrustning – alltså se till att man har rätt förutsättningar – kan man dock bli förvånad över hur enkelt det faktiskt är. En seriös flyttfirma använder också korrekt utrustning och lämplig bemanning för liknande projekt.